Faq’s

Welke tijden starten en eindigen de cursussen? Praktijk cursussen:
Start – 0900u.  de eerste dag
Einde – 1600u.  de laatste dag (ongeveer)

Theorie cursussen:
Start – 0900u. elke dag
Einde – 1700hrs elke dag

Wat moet ik meenemen?
Warme kleren inclusief muts, shawl, zeil handschoenen, thermisch ondergoed en zeilpak (in het begin is een waterdicht regenpak ook goed). Het is beter om meerdere dunne lagen over elkaar te dragen dan twee dikke lagen. Voor diegenen die veel willen gaan zeilen is het de moeite waard om na te denken over een ademend meer-lagen systeem. Dit bestaat normaal uit een thermische basislaag, dan een laag fleece en een ademende waterdichte laag als buitenste schil. Aanbieders van dit soort kleding zijn onder andere  Gill www.gillmarine.com en Musto www.musto.com. Verder dien je mee te nemen: zonnebril, anti zonnebrand, toiletartikelen, paspoort, slaapzak en handdoek. Neem wat geld mee voor trips aan de wal.

Wat voor soort schoeisel moet ik meenemen?
Zeillaarzen en dekschoenen of niet afgevende gympen.

Moet ik mijn paspoort meenemen?
Ja
Wat zit er in mijn cursusgeld?
Het cursusgeld is exclusief havengelden, maaltijden en drankjes aan boord. Wij berekenen u  24,50 Euro per dag  voor havengelden, alle maaltijden en drankjes.

Waar gaan we heen tijdens de cursus?
U gaat waarschijnlijk zeilen op het IJsselmeer, Waddenzee en de Noordzee. Dit is het ideale trainingsgebied voor alle cursussen. U zal verschillende havens bezoeken.

Hoeveel studenten zijn er aan boord?
Wij nemen maximaal 5 studenten ( CWO max. 4 personen)  per boot mee op onze zeilcursussen, hoewel onze boten berekend zijn op meer personen. Er is dus genoeg ruimte voor iedereen. Het kan zijn dat er een extra persoon meegaat maar deze neemt geen deel aan de cursus (bijvoorbeeld een assistent instructeur).

Is er parkeergelegenheid?
Er is een grote gratis parkeergelegenheid waar u uw auto kan laten staan gedurende de gehele training. Wij accepteren echter geen verantwoordelijkheid in het geval van schade e.d. aan of diefstal van uw bezittingen.

Heb ik een verzekering nodig?
De school is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Een reis – , annulerings – en ziektekostenverzekering wordt sterk aanbevolen.

Slaap ik aan boord?
Tijdens de meerdaagse praktijkcursussen slaapt u aan boord van het jacht.

Moet ik een hut delen?
Het kan nodig zijn om een hut te delen. Stellen en vrienden delen normaal een hut. Indien u alleen komt bestaat er de kans dat u een hut moet delen maar dit is met iemand van hetzelfde geslacht.

Kan ik elektrische apparaten gebruiken zoals een telefoonoplader of een haardroger?
Al onze boten hebben standaard een 12 volt aansluiting en de gebruikelijke stopcontacten. U kunt de gewone stopcontacten gebruiken wanneer we in de haven liggen en gebruik maken van walstroom.

Kan ik mijn mobiele telefoon meenemen?
U mag natuurlijk uw mobiele telefoon meenemen. Tijdens de lessen vragen we wel of u uw telefoon uitzet om de andere studenten niet af te leiden. Behalve natuurlijk indien u een belangrijk telefoontje verwacht. U heeft over het algemeen bereik tot ongeveer 10 mijl uit de kust hierdoor heeft u op bijna alle cursussen bereik.

Wordt er voedsel verstrekt?
Op al onze meerdaagse praktijk cursussen zorgen wij voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes en diner. Wij rekenen u 24,50 euro per dag voor eten, drinken en havengelden.

Houdt u rekening met speciale eetwensen?
Indien mogelijk houden we rekening met speciale wensen. Laat ons bij het boeken van de cursus weten welke eetwensen u heeft.

Wie kookt er aan boord?
Onderdeel van de zeiltraining is het leven aan boord van een jacht. Alle taken, inclusief koken worden over de studenten en de instructeur verdeeld.

Zijn we elke avond in een haven?
U verblijft zeker enkele nachten in een haven. Waar u een bezoek kunt brengen aan één van de pittoreske haventjes. Maar om het meeste uit de zeilcursus te halen  brengen we, indien de omstandigheden dit toelaten, één of enkele nachten achter ons anker door.

Voldoen uw boten aan de veiligheids eisen?
Al onze boten voldoen volledig aan de eisen zoals die voorgeschreven worden door de (MCA)  Maritime and Coastguard Agency. De jachten worden voor en na elke cursus door ons gecontroleerd en alle veiligheids uitrusting wordt regelmatig onderhouden en vervangen. Elk jaar krijgen de boten en de zeilschool een inspectie van de RYA

Kan ik mezelf aan boord wassen?
Er zijn toiletten en wasruimtes aan boord. Wanneer we in een haven zijn gebruiken we de faciliteiten aan de wal, daar douchen we ook.

Moet ik een zeilcursus doen om te komen zeilen?
Nee, indien u dit wenst kunt u een zelfgekozen periode meevaren. U kunt meezeilen zonder een cursus te volgen.

Mag ik roken aan boord?
U mag roken aan boord maar we vragen u wel om rekening te houden met andere mensen, dus roken achterop de boot en/of beneden winds. Roken onderdeks is niet toegestaan. Tijdens theoriecursussen is roken niet toegestaan maar kunnen we wel rookpauzes inlassen, indien gewenst.

Kan ik zeeziek worden?
Zelfs ervaren zeilers worden af en toe zeeziek. Indien u weet dat u hier gevoelig voor bent is het verstandig om anti-zeeziekte pillen mee te nemen zoals, Stugeron.

” ik heb nog nooit gezeild en ik wil met vrienden gaan zeilen maar ik wil ze niet in de weg zitten en mee kunnen helpen aan boord. Welke cursus moet ik doen?”
De ideale cursus voor u is de  Competent Crew cursus. Dit is de ideale cursus voor de beginnende zeiler om de basis van het zeilen te leren. Na deze cursus bent u een bekwaam bemanningslid en heeft u wat meer zelfvertrouwen gekregen.

“Ondanks dat ik al enkele jaren een zeiljacht bezit is mijn vaargebied beperkt gebleven tot het IJsselmeer. Ik zou graag wat langere kusttochten willen maken maar omdat dit nieuw voor mij is wil ik me hier graag goed op voorbereiden. Hoe kan ik dat het beste doen? .”
We begrijpen dat het soms prettig is om in de vertrouwde omgeving van uw boot en mensen les te krijgen. Onze instructeurs kunnen bij u aan boord komen en u alles leren. Het is zelfs mogelijk om een  RYA cursus te volgen of enkel bepaalde onderwerpen.

“Mijn gezin en ik gaan een boot kopen om, in ieder geval de eerste tijd, op het IJsselmeer te varen bij daglicht. Wat raad u ons aan? ”
Indien u nog geen enkele ervaring heeft raden wij u aan om te beginnen met de  Competent Crew cursus en daarop volgend de Day Skipper theorie cursus en de praktijk training Day skipper.  Na deze cursussen heeft u de vaardigheden om een jacht te schipperen gedurende korte dagtochten. U heeft ook een marifoon bedieningscertificaat nodig indien u de marifoon wilt bedienen.

“Ik wil mijn leven totaal omgooien, ontslag nemen en werk zoeken in het zeilers wereldje. Wat heb ik nodig??”
Voor de meeste banen op zeilgebied wordt het  Yachtmaster certificaat gevraagd. Hoewel er soms bij uitzondering ook genoegen wordt genomen met de  RYA MCA Yachtmaster Coastal kwalificatie. U zult bij uw certificaat een zogenaamde commercial endorsement moeten aanvragen, wat betekent dat u het  Sea Survival certificaat  en een medische verklaring nodig heeft.

Onze zeilschool

Impressie

Geweldige zeilcursus van Jim, hij kent de kneepjes van het vak en weet dit goed over te brengen!

MatthijsCursist

FAQ

Veelgestelde vragen

Lees meer

HANDIG

Handigheidjes en wetenswaardigheden

Lees meer

RYA TRAININGEN

Overzicht van alle RYA trainingen

Lees meer